tisdag 29 april 2014

Tiden avslöjar SD


1 Maj med Kommunistiska Partiet - Röd Front 


Helsingborg, Stadsparken 13:15, demonstration. GA-torg 14:00, torgmöte.

Landskrona, Kasernplan 11:00, torgmöte.

Med anledning av Jimmie Åkessons ovälkomna besök i Helsingborg passar vi i Kommunistiska Partiet på att visa vilken högerpolitik SD står för i praktiken. 

”Sverigedemokraterna är regeringens stödparti. Någon annan slutsats är svår att dra av den information vi har från omröstningarna i riksdagen. Utan Sverigedemokraternas stöd i mer än nio av tio fall då omröstningar delar blocken, hade det varit betydligt svårare för Reinfeldt att regera. Kanske omöjligt.” Så skriver tankesmedjan Tiden som granskat hur SD röstat i riksdagen sedan hösten 2012.


Visst har vi läst det tidigare. I både Helsingborg och Landskrona är borgerliga minoritetsstyren beroende av SD, som lojalt röstar för privatiseringar och annan reaktionär politik.

I mer än 90 procent av fallen då SD:s röst har varit avgörande har de röstat med borgarna i riksdagen. Inte minst slår Tidens granskning hål på myten att SD blivit mer arbetarvänligt. 2006 antog SD ett rent antifackligt principdokument. På senare år har man istället försökt ge bilden att man står upp för den svenska modellen.

Ändå har man på senare år röstat nej till en mängd förslag som skulle innebära förbättringar för arbetarklassen. Man har tex. motsatt sig ett skrotande av borgarnas starkt kritiserade Fas 3, sagt nej till nollvision om dödsolyckor i arbetslivet och sagt nej till ett förslag som hade gjort det lättare för visstidsanställda att bli fast anställda.

Trots att SD sagt att man står upp för rätten till heltid har man röstat nej till just ett förslag i den riktningen.
SD har också krävt att anställningstryggheten ska försämras så att arbetsgivarna ska kunna undanta fem arbetstagare i stället för två vid uppsägningar. Här står man till höger om borgarregeringen.

Tidens granskning visar även att SD står långt till höger vad gäller skatter och det sociala skyddsnätet. Man är inte mer fackföreningsvänlig än att man har röstat nej till arbetstagare ska kunna göra skatteavdrag för sin fackavgift. Men röstat ja till att medelklassen ska kunna göra avdrag för läxhjälp. SD var med och drev igenom ett femte jobbskatteavdrag, och säger att skatterna måste sänkas på sikt. Ändå säger man sig vilja satsa på välfärden. ”SD vill spendera som ett vänsterparti men beskatta som ett högerparti”.