söndag 20 april 2014

Bemanningsföretag blåste arbetare på Filbornaverket

Röd Front
Helsingborg: 13:15 Stadsparken, 14:00 GA Torg
Landskrona: 11:00 Kasernplan
Läs mer om 1 maj längre ner på bloggen!

”Fusk var en av byggstenarna i Filbornaverket”. Så skrev HD sedan Skatteverket slagit fast att byggbolaget NCC:s underentreprenör Rimec Cyprus struntat i att betala in 7,8 miljoner kronor i arbetsgivaravgifter för 120 av sina 134 polska arbetare.

Skatteverkets utslag är inte förvånande. Antlanco Rimec Group med sina 80 dotterbolag runt om i världen arbetar så. De har dömts för sitt fiffel i flera länder och hur de svinar mot sina arbetare går att läsa i boken "De nya trälarna" av Anna Lena Norberg och Thomas Lundh. Det handlar om att systematiskt blåsa arbetskraft från fattiga länder. Men det finns fler bovar än det Irländska bemanningsföretaget.

Att EU bjuder in till kraftigt utnyttjande av arbetare och tjänstemän vet vi. Det är liksom hela affärsidén. Och säkert jublas det i Bryssel över driftiga företagare som hittar möjligheter att göra extra stora vinster genom att dumpa lönerna i ”högkostnadsländer” som Sverige. Men det finns också kunder i Sverige som inte gärna vill smutsa ner sig, trots att det är dessa bolag som skär guld genom lönedumpning. NCC:s företrädare vrider sig som en mask i HD-artikeln och kan naturligtvis inte förklara en omöjlig sak.

Också efter bygget av Citytunneln i Malmö avslöjades fusk kring Rimec-bemanningsföretag. Tyvärr är Öresundskrafts ordförande Peter Knutsson, MODERAT, inte intervjuad i HD. Men det är faktiskt kommunen och Öresundskraft som tecknat avtalet med NCC. Så här svarade han när skandalen tidigare beskrevs i HD:

– Vi har en relation och den är med NCC. Vi kan inte jaga de här killarna på Cypern. Överhuvudtaget känns det inte som vår grej.

Jo, du det är er grej. Det här är ytterligare ett bevis för att ”arbetarpartiet” Moderaterna fullständigt skiter i arbetare. Både de som blir utan jobb när arbetskraft i stället importeras och de fattiga stackare som hämtas hit.

Julius Nilsson