onsdag 30 april 2014

För oss är frågan enkel


1 Maj med Kommunistiska Partiet - Röd Front 

Helsingborg, Stadsparken 13:15, demonstration. GA-torg 14:00, torgmöte.
Landskrona, Kasernplan 11:00, torgmöte.

Läs mer om 1 Maj längre ner på bloggen.

”En viktig orsak till Sveriges ras i Pisa-undersökningen är det fria skolvalet”. Så beskrev forskare och experter orsakerna till kunskapstappet i den svenska skolan i artikel HD i december i fjol.

Vidare kunde man läsa:

”Många av de länder som är mest framgångsrika i Pisa-mätningarna har små skillnader i resultat mellan de sämsta och de bästa eleverna.”

”Ambitionsnivån på undervisningen sänks när de ambitiösa eleverna lämnar skolorna.”

”Tidigare var det små skillnader mellan svenska skolor, med en hög lägstanivå på eleverna”.

Också i Helsingborg är klyftorna mellan skolorna sedan länge mycket stora. Skolpolitikern och folkpartisten Christer Rasmusson (FP) tycker att det sker en förbättring eftersom ”det sker en viss utjämning, allt fler barn från ekonomiskt och socialt svaga områden väljer en friskola.”

Är han dum eller ohederlig?

Det är ju just den typen av flyttströmmar som ligger bakom en stor del av problematiken där skolan slits sönder, kunskaperna faller och klassklyftorna blir allt djupare.



Trots att forskare och experter pekar på kommunaliseringen av skolan, det fria skolvalet och friskolorna så vill varken borgarna, S, MP eller SD ändra det skolsystem som enligt experterna är det ”mest extremliberala i världen”.

Tvärtom har borgarna i Rådhuset fräckheten att börja gapa när sossarnas Skånedistrikt kräver stopp för det fria skolvalet. Reaktionen hos stans sossar är lika beklämmande. I stället för att ställa sig bakom detta självklara krav klamrar de sig fast vid partiordförande Stefan Löfvens borgerliga skolpolitik.

För oss – det riktiga oppositionspartiet – är frågan enkel.

Vi kräver att kapitalisterna ska ut från skolan och välfärden. Kommunaliseringen ska bort liksom det fria skolvalet i sin nuvarande form. Vi vill ha en enhetlig statlig skola som självklart också ska kunna erbjuda valmöjligheter som idrotts- och musikinriktning.

Den ekonomiska och kulturella eliten gillar så klart inte den här typen av krav. Men vi kan inte bry oss mindre. Vi värnar arbetarklassens intressen och dessa är i den här frågan givna.