lördag 21 december 2013

Folket röstar – någon annan bestämmer

Vårt system är demokratiskt. Folket röstar på partier som sedan styr landet under ett antal år. Så beskrivs det vid högtidliga tillfällen.

Men skrapar man på ytan finns det mycket som ställer demokratin offside. Och det är högerpolitiken som ligger bakom. Högern begränsar gärna den demokrati de låtsas värna.
För en del år sedan lämnade politiken tex över ansvaret för penningpolitiken till Riksbanken. Dess styrelse – som inte är folkvald - sätter nu räntor som just nu leder till att 60 000 svenskar går utan jobb i onödan.

Högern har också exporterat stora delar av vår demokrati till Bryssel.

 
Som om inte det var nog finns det nu fler hot.

I det fördolda sker förhandlingar om ett nytt frihandelsavtal mellan EU och USA. I det sk Transatlantic Trade and Investment Partnership TTIP ska det bli enklare för stora företag att driva juridiska processer mot stater.
I korta ordalag betyder det att företagen kan ta till juridik där lobby och mutor misslyckas. Aftonbladet har beskrivit hur det kan till. I Australien introducerades i december 2012 en ny form av cigarettpaket med otäcka bilder för att avskräcka från rökning. 16 000 australiensare dör av rökning varje år och deras politiker ville helt enkelt förbättra folkhälsan. Det ville inte tobaksbolagen. Men deras dyra lobbister hade inte framgång och det hade inte heller deras jurister som gick till Australiens högsta domstol.

Vad göra?

Jo, de driftiga kapitalisterna utnyttjar nu ett investeringsavtal mellan Australien och Hong Kong från 1993. Enligt detta ska en oberoende skiljenämnd i Singapore avgöra frågan.

Beslut väntas 2015.

Slutsats?
Australiens folkhälsopolitik avgörs inte i allmänna val utan av jurister i Singapore.
Med samma system i EU kan snart amerikanska kapitalister försöka köra över lagar om folkhälsa, miljö, konsument- och arbetarskydd och kalla dem handelshinder.

Aftonbladet skriver:

”Med ett pennstreck kan fackliga rättigheter eller miljöregler det tagit år att förhandla fram försvinna. Lavaldomen, där EU inskränkte fackföreningarnas rätt att kräva lika lön och villkor på svensk arbetsmarknad, är en mild västanfläkt mot vad som kan komma. Skiljenämnder är dessutom hemliga och ofta kan besluten inte överklagas”.
Ska vi gissa att kapitalistkramarna i alliansen, SD eller sossarna inte kommer att protestera?