lördag 17 augusti 2013

En SD-annons och verkligheten

Sverigedemokraterna annonserar i Lokaltidningen och påstår att de är ”partiet för ett Sverige med riktiga jobb”. Det är inte sant. I verkligheten stödjer SD den nyliberala högerpolitik som har gett oss massarbetslöshet i drygt 20 år.

SD säger att deras ”absoluta målsättning är full sysselsättning”. Men SD presenterar inga förslag som leder bort från massarbetslöshet. Tvärtom.

SD säger inget om att bryta med budgetslaveriet eller att sätta kamp för lägre arbetslöshet före inflationsbekämpning.

SD säger heller inget om att hämta pengarna där de finns – hos de rika, börsbolagen och storfinansen – för att satsa oss ur krisen.

SD är helt enkelt det femte borgerliga partiet i riksdagen. Det som skiljer dem från de övriga fyra är att de härstammar från nazism och fascism. Kriminella ideologier som gör allt för att dölja klassmotsättningar och som historiskt alltid stått på kapitalisternas sida mot folket. SD är inget undantag. Det är för dyrt anställa, påstår SD och attackerar också anställningstryggheten.

Att allt mer av det som produceras i företagen går till vinster, och allt mindre till löner, låtsas SD inte om. Man säger inte heller ett ord om att Sverige ligger i topp vad gäller produktivitet.

Över huvud taget rör inte SD vid lösningen på problemet. Att hämta resurserna där de finns – hos de bolag och privatpersoner som de senaste årtiondena kunnat lägga beslag på allt mer av det som produceras i landet.

Vi kommunister har däremot ingen beröringsskräck. Vi visar tydligt var det finns resurser till högre löner, mer personal och kortare arbetstid.

Ett exempel:

”Enligt tv-programmet Lönesänkarna skulle en Scaniaarbetare som i dag tjänar 23 000 kronor i månaden i stället ha haft 34 000 kronor, om förhållandet mellan vinst och lön återställts till 1980 års nivå. Det motsvarar med råge sex timmars arbetsdag med bibehållna 23 000 kronor.”

Naturligtvis finns det enskilda förslag där SD hamnar rätt. Men som helhet är det usel borgarpolitik som ger massarbetslöshet, ökade klassklyftor och fortsatt ekonomisk kris.