söndag 17 februari 2013

Borgarna och SD sänker Folkets hus!

Folkets hus har i många år fått ett stöd på runt 800 000 kronor från kommunen för att kunna vara en billig eller i vissa fall gratis mötesplats för föreningslivet. Över 100 organisationer håller bland annat möten, fester, kulturevenemang och kurser i byggnaden. Vid årsskiftet drogs stödet in och nu har borgarna och SD röstat ner en ny bidragsansökan. Efter beslutet slår ABF larm om att det anrika huset måste säljas.

På mötet i kommunstyrelsen sa polisen och kommunalrådet Christian Orsing (M), ”Vi ska inte använda stadens medel till att stödja socialdemokratiska stödtrupper!”.

-
Från borgarna handlar det om klasshat och från SD om både dumhet och hat mot arbetarrörelsen, säger Julius Nilsson från Kommunistiska partiet i Helsingborg.

Även om syftet är att slå mot Socialdemokraterna har långt ifrån alla föreningar koppling till arbetarrörelsen. Bland föreningarna finns till exempel Gammeldansens vänner och dartklubbar. Teaterensemblen Stumpen, som bland annat består av hemlösa, repeterar och har sin scen i huset. Efter beskedet säger deras ordförande Hans Polster, ”Man kan bli revolutionär för mindre! Sveriges äldsta Folkets hus ska säljas ut till bostäder”.

SD:s politiker säger att man inte kan favorisera PRO. Men alla pensionärsorganisationer i Helsingborg har gratis hyra, något SD-politikern inte kände till. Borgarna hävdar att grunden för bidraget inte finns kvar eftersom ABF köpte Folkets hus av kommunen 2006. Men den tidigare kommunchefen säger att stödet just var utformat och knutet till ABF:s köp av huset.

Inför hotet om indraget bidrag har många engagerat sig. Över 3000 namn samlades in på en dryg vecka och många föreningar har protesterat och skrivit insändare. Efter beslutet säger PRO Helsingborg att det inte finns någon lokal där de får plats.

-
Vi får hoppas att sista ordet inte är sagt än. Huset är viktigt för föreningslivet i de hårt utsatta stadsdelarna runt Söder, säger Julius Nilsson.


Proletären Helsingborg