söndag 11 december 2011

Kommunisterna i RUT-debatt

Sedan i våras har Kommunistiska partiet debatterat RUT-avdraget i HD. Riksdagsmannen Hans Wallmark (M) kallade avdraget för succé och påstod att det hade många användare och att jobb skapades.

Vi visade att avdraget har rätt få användare, kostar skattebetalarna stora pengar – som kunde använts i välfärden och att det skapat få nya jobb. Hans Wallmark svarade inte på vår insändare. Istället fortsatte debatten med en ”Marianne”. Vi argumenterade för vårt synsätt med stöd av forskare och forskning.

Vi säger nej till RUT och ROT. Det senare vill vi ersätta med ett rejält ROT-program för upprustning av offentliga byggnader som allmännyttiga bostäder. Idag blir ROT ett statligt bidrag till värdestegring på privata fastigheter och bostadsrätter.

När debatten blev för besvärlig för ”Marianne” kastade hon fram kommunistspöket. Ett desperat försök att få över de som följt debatten på sin sida. Vi tog debatten med tydlig kritik mot kapitalismen och dess kris. Det senaste påhoppet bemötte vi med inlägget nedan, vilket tyvärr inte ser ut att publiceras i HD. Någon förklaring har vi inte fått.

Svar till Marianne, Helsingborg, men rubriken ”Vi delar inte era åsikter”:

Marianne har fel om Rut-avdraget och fel om oss kommunister. Vi är inte ensamma om våra antikapitalistiska åsikter. Det är trångt vid demonstrationerna i Aten liksom i London och New York. Nyliberalismens framfart har gett oss folkliga resningar under våren och i Sverige växer kritiken mot spekulationsekonomin.

Många vill ha ett samhälle där kapitalet inte kan flytta sina miljoner till skatteparadis och våra jobb till låglöneländer. Högern får däremot gärna dra. Spanien var populärt redan under Franco, Tyskland lockade på 1930-talet och USA står högt kurs var de än för stunden sprider död och elände. Detta ändras inte av den pågående historieförfalskningen i ett visst parti.

De flesta som flyr eller emigrerar ger sig av för att kapitalismen inte ger anständiga levnadsbetingelser. På platsen finns nästan alltid en höger som motarbetar demokrati och fackliga rättigheter. Tusentals dör varje dygn av svält och lättbotade sjukdomar. Utan köpkraft ingen efterfrågan på mat och mediciner - under kapitalismen.

Du får gärna fortsätta bemöta kamp för rättvisa med ett ”Stick till Sovjet”. Vi bjuder en utsträckt hand och en kämpande gemenskap.

Ellen Johansson
Andy Persson
Julius Nilsson
Mattias Olsson
Eleonora Preston