tisdag 28 september 2010

Summering av valkampanjen

Med en för vårt ännu lilla parti rätt så aktiva valrörelse kan vi konstatera att partiet och RKU vunnit medlemmar och sympatisörer och att vår tidning Proletären fått fler prenumeranter. Vi har också fått bra respons på stan och många klickar in på vår lokala hemsida.

Ändå är vårt valresultat uselt. Vi backade från en redan låg nivå och fick 180 röster. Vi förlorade väljare på norr och höll siffrorna hyfsat i resten av stan. Där vi har fått ut våra flygblad ligger vi som bäst på 1 till 1,7 procent.

Vi tvingas dra slutsatsen att i det här valet har inte ens alla våra nära vänner och sympatisörer lagt sin röst på oss. Kanske har man sett en röst på oss som bortkastad och hoppats att högern och sd skulle gå att stoppa genom att rösta på de rödgröna. Vänsterpartiet har varit nästan helt osynliga och svaga i flera år, ändå går de svagt framåt.

Vi måste också diskutera vad vi kan göra bättre. Det finns bevisligen saker i vår socialistiska politik som går hem. Vi märker det i vår politiska vardag och vi ser det i Lysekil där vårt parti stadigt växer och nu har över 7 procent.

Nu slår vi tillfälligt av på takten. Vi ska samla kraft, analysera läget och fundera på hur vi fortsätter bygga det Kommunistiska Partiet. Vi lever i en tuff tid med osäker arbetsmarknad, 7000 arbetslösa helsingborgare och försämrad välfärd.

Något alternativ till kamp finns inte.