måndag 9 augusti 2010

Bostad åt alla?

Fler och fler hyresrätter ombildas till bostadsrätter i Helsingborg. Enligt HD så är Helsingborg, bortsett från storstäderna, den stad där flest ombildningar skett.
Trots att det är ett skriande behov av hyresrätter i Helsingborg, forsätter ombildandet. Inte ens vårt kommunala bostadsbolag, Helsingborgshem, är befriat från ombildningshysterin. Även om det inte var en lyckad satsning, än så länge, eftersom hyresgästerna sa nej. Dock satsar Helsingborgshem nu på bostadsrätter när de bygger nytt, som det planerade 22-våningshuset på Närlunda. I detaljplanen för byggnaden står det; "Helsingborgshems avsikt är att kunna uppföra bostäderna som bostadsrätter eller äganderätter".
I Laröd har man byggt 100 nya bostadsrätter, med konceptet "hyr först - köp sen". Hyran hamnade på 13000 kr/ mån (!), och vill man köpa direkt så blir summan idag 3,5 miljoner.

Vad hände med Allmännyttiga bostadsbolag?
Boverket kan man läsa; "De utmärkande dragen för svensk allmännytta är att bostadsföretagen ägs helt eller huvudsakligen av kommunen, att de drivs utan vinstsyfte och att de är öppna för alla, inte bara för mindre resursstarka hushåll."
Helsingborgshem skriver att företaget bildades som ett allmännyttigt företag och "Företagets viktigaste uppgift är, och har hela tiden varit, att skapa goda bostäder till de många människorna och att utveckla hyresrätten som boendeform."
Helsingborgshems vinst 2009 var 39,5 miljoner kronor enligt kommunens årsberättelse.

Helsingborgshem borde agera mer som ett allmännyttigt företag och koncentrera sig på att bygga billiga hyresrätter.

Vi i Kommunistiska Partiet säger
  • öka byggandet av bostäder
  • bygg billiga hyresrätter
  • att staten ska subventionera nybyggen
  • återinför den sociala bostadspolitiken
  • nej till marknadshyror


HD