lördag 7 juni 2014

Förbjud bemanningsföretag – Proffice svinar på ICA


Sedan flera år hyr ICA in hundratals arbetare från Proffice till sitt stora lager på Långeberga i Helsingborg.
Detta är ett sätt för ICA att pressa kostnaderna och öka vinsterna.
Det brukar sägas kollektivavtalen ska vara en garant för att inhyrd personal inte utnyttjas och används för att dumpa villkoren.
Men ICA:s användande av skumraskföretaget Proffice visar på något annat. I flera år betalades felaktiga och för låga löner ut. Man har lurat arbetarna på garantilön och Proffice bryter också – med ICA:s goda minne - mot alla typer av regler kring dygnsvila och ger inte de inhyrda rätt till arbetsrotation. Nu vill man dessutom förneka arbetarna rätten till en egen fackklubb.
– Till slut tröttnade vi och satsade på att bilda en egen fackklubb för bemanningsanställda på Proffice, säger en lagerarbetare till Proletären. Vi kan inte fortsätta med att folk tvingas till 70 timmars arbetsvecka. De struntar i lagar och avtal.
Men även om ICA och Proffice är de företag som utnyttjar arbetarna och beter sig som brukspatroner från 1800-talet, finns även en kritik mot facket Handels:
– Når de inte fram till en uppgörelse kan det hela gå till domstol, påpekar Proletärens källa. Vi hotar att lämna Handels om det inte går vägen. Vi kan gå över till IF Metall istället. Det är det förbund som på andra ställen sköter de fackliga förhandlingarna med Proffice.
Vi i Kommunistiska partiet står helt bakom de kämpande arbetarna på ICA-lagret. Vi kräver ett förbud av bemanningsföretag, vilka vi anser leder till allt otryggare jobb. Det är dagens nyliberala verklighet. Den bemanningsanställde får ofta de sämsta arbetsuppgifterna och de otryggaste villkoren. Han eller hon stressas mer än andra och är mer utsatta för arbetsskador. Ofta lurade på de smulor som lagar och kollektivavtal ännu ger oss.
Läs om striden på ICA-lagret:
Vi kommunister kräver att bemanningsföretag förbjuds.