söndag 24 november 2013

Viggo och den förhatliga välfärden


Historien om Viggo, senare Becton Dickinson, är historien om samhällsnyttig produktion, stora vinster och flytt av svenska industrijobb till låglöneländer. För någon vecka sedan åter uppmärksammad av HD.

Det anrika medicinföretagets öde har drabbat många företag.
 

Stora vinster är inte nog. Mer pengar finns att hämta om produktionen flyttas ut och då finns varken lagstiftning eller politiska vilja att stoppa det som pågår.

De tre fackföreningarna på Viggo tog strid för jobben, men i svensk politik finns det bara ett parti – det kommunistiska – som kräver att samhället ska gå in och stoppa flytt av samhällsnyttig produktion när kapitalet vill flytta jobben till utlandet.

I HD:s långa reportage stod det klart att starka krafter verkade mot den svenska fabriken. Redan en tidigare vd hade under många år fått kämpa mot engelska ägare för att försvara produktionen.

Ägarna gillade de höga vinsterna och personalens tekniska kunnande. Men sjuklön, föräldraledighet, studieledighet och sammanhängande sommarsemester störde rejält. Vd:n lyckades ändå freda fabriken på 90-talet och till och med få investeringar till Helsingborg. Men sedan började plundringen. Forskning och maskinbyggnad flyttades till USA, mot en vilt protesterande direktörs vilja. Naturligtvis fick han sluta.

Knappt 15 år senare satt en annan vd och administrerade nedläggningen. Nu var det amerikanska ägare som gillade vinster men inte arbetare med rättigheter och välfärd. Amerikanerna hade också sett till att få en vd med mer ”moderna” värderingar. Så här i efterhand är han kritisk mot facken. De borde inte ha tagit strid för jobben utan riktat in sig på att göra nedläggningen som smidig som möjligt. I HD-artikeln gråter han ut om attacker från personalen. Misstänker starkt att han fick vad han förtjänade. Det gjorde också amerikanske vice vd:n som kallades plundrare och girigbuk av demonstrerande Viggo-arbetare efter nedläggningsbeskedet.

När tidigare anställda nu bygger upp en ny verksamhet och ett nytt företag hamnar viss produktion i Sverige, medan den huvudsakliga tillverkningen finns i Indien. Här finns olika förklaringar som vi inte behöver gå in på. Räcker att konstaterar att fabriken på Gåsebäck hade kunnat gå för full maskin.


 

Vad lär oss den här historien?
-          Kapitalet vill inte att arbetare ska ha det välstånd och den välfärd som dess samhällssystem sägs skapa.
-          Hur vi än plundras anser vår kapitalist sig alltid tjäna för lite.
-          Så länge det kapitalistiska löneslaveriet består är vi inte trygga hur bra vi än presterar på våra arbetsplatser.
-          Socialismen behöver hitta en dagordning.