söndag 11 november 2012

Fler i arbete – inte i fattigdom

Svar till Maria Nilsson (C) 30 augusti.

Centerpartisten Maria Nilsson vill att arbetsmarknaden ska reformeras och rörligheten öka. Det hon egentligen menar är att lönerna och a-kassan ska sänkas och anställningstryggheten försämras eller allra helst försvinna. Hon tar avstamp i Tyskland. Här har man med ”reformer” minskat arbetslösheten och ökat konkurrenskraften, argumenterar hon och vill se en liknande utveckling i Sverige.

Vad hon glömmer att berätta är hur ”Hartz-reformerna” har slagit mot många tyskar. Arbetslöshetsersättningen har sänkts och efter ett år är man nere på socialbidragsnivå. Detta har lett till att allt fler jobbar i låglönesektorn – runt var fjärde, de flesta med yrkesutbildning, har minimilön. Man talar om arbetande fattiga och köerna till soppköken växer.

”Många av oss måste ställa in sig på att få en framtida lön som inte längre räcker till att överleva på i Tyskland”, citerar Günther Wallraff, chefsnationalekonomen på Deutsche bank, när han i boken ”Rapport från vår nya sköna värld” beskriver hur fattigdom och kapitalistvälde tagit över – ”som om fackföreningsrörelsen och arbetarrörelsen inte hade existerat och deras framgångar aldrig nåtts”.
På radion kunde man tidigare i år höra hur butiker som säljer subventionerad mat till fattiga tyskar inte längre klarar anstormningen utan funderar på att minska ransonerna. Mellan 2000 och 2010 sjönk reallönerna för tyska löntagare och allt färre har kollektivavtal. I en rapport som kom för knappt ett år sedan slog man fast att andelen fattiga – ungefär var sjunde tysk – ligger kvar på en lika hög nivå även under högkonjunktur.

Det är hela den här härligheten som Maria Nilsson och Centern vill ha mer av i Sverige. Centern tycker att Reinfeldt ökar klasskillnaderna och otryggheten på arbetsmarknaden i alldeles för låg takt. Det ska kanske också sägas att inte fler tyskar är i arbete än andelen svenskar. Tvärtom är sysselsättningen högre i Sverige. Fler unga tyskar har jobb, men betydligt färre äldre. Dessutom har färre lågutbildade tyskar ett jobb att gå till och fler tyskar är långtidsarbetslösa.
Utanförskap och arbetslösheten löses på helt andra sätt om man har folkets och inte företagens vinster som mål. En ordentlig satsning på välfärden och bostadssektorn skulle generera många jobb, liksom arbetstidförkortning med 6 timmars arbetsdag med bibehållen lön. Pengarna finns! Centern och Maria Nilsson talar inte om det men vi har de senaste årens rekordvinster och rekordutdelningar. Vinsterna ökar år efter år på lönernas bekostnad.

LO-tidningen räknade för något år sedan ut att om löneandelen varit densamma som för några årtionden sedan hade statskassan haft hundratals miljarder mer än i dag. Dessa pengar har gjort de redan rika rikare. Pengar som bland mycket annat kunde ha ökat personaltätheten i skola och äldreomsorg. Vilket verkligen skulle ha skapat nya jobb.
Alltså talar Maria Nilsson inte klarspråk. Vi tycker att arbetslöshet och utanförskap skall bekämpas med nya jobb. Det behövs fler händer i vården. Medan Centern vill att äldre skall bli arbetslösa med låg a-kassa och ungdomar skall arbeta för svältlöner. Imponerande visioner för framtiden.

Julius Nilsson, Kommunistiska partiet i Helsingborg
Dennis Andersson, Kommunistiska Partiet i Trelleborg